Μια ορισμένη κληρονομική προδιάθεση είναι γνωστή για την περίπτωση της υποτροπιάζουσας αφθώδους στοματίτιδας (RAS) (πολλοί ασθενείς έχουν στενούς συγγενείς που πάσχουν από την ίδια διαταραχή), και πολλοί παράγοντες έχουν την ένδειξη προδιάθεσης ή αντίστοιχα πυροδότησης του σχηματισμού στοματικού έλκους.
Κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση στοματικού έλκους:
- τοπικά τραύματα, όπως αυτά που προκαλούνται από πολύ σκληρά τρόφιμα, τεχνητές οδοντοστοιχίες ή σιδεράκια
- σωματική και ψυχική καταπόνηση
- δυσανεξία σε ορισμένες τροφές, όπως η σοκολάτα, ο καφές, τα φυστίκια, τα αμύγδαλα, τα δημητριακά, οι φράουλες, το τυρί, οι ντομάτες και το αλεύρι σκληρού σίτου (με γλουτένη)
- Ορμονικές αλλαγές (π.χ. όπως αυτές που συμβαίνουν στη διάρκεια της έμμηνης ρύσης)
Σημαντικά δεδομένα:
- ορισμένα στοματικά έλκη σχετίζονται ή είναι απόρροια συγκεκριμένων παθήσεων ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των ελκών αντιπροσωπεύουν ένα αμιγώς τοπικό πρόβλημα
- η σωστή διάγνωση του τύπου στοματικού έλκους καθώς και ο εντοπισμός τυχόν αιτιών ή προδιαθεσικών παραγόντων μπορούν να είναι καθοριστικά για την εξεύρεση της καταλληλότερης θεραπείας